BMW 1 /114D

BMW 114 prva

BMW novu seriju 1 sada nudi i s najmanjim diesel agregatom. Dakle, pored trocilindričnog benzinca 114i, sada i diesel ergela raspolaže s malim motorom. Riječ je o četiricilindričnom diesel motoru oznake 114d od 1,6 l, snage 95 KS.

Nisku potrošnju trebala bi osigurati sada već poznata BMW EfficientDynamics tehnologija sa kombinacijom start-stop sistema koji regenerira snagu kočenja, a uz elektronski servoupravljač tu su i posebne gume sa nižim otporom kotrljanja. Sve bi to novom motoru Jedinice pod nazivom 114d trebalo omogućiti kombiniranu potrošnju od samo 4,1 litre na pređenih 100 km.

U unutrašnjosti sve je u novoj Jedinici podređeno vozaču. Korišteni su vrlo kvalitetni materijali, pozicija sjedenja je već tradicionalno niska, a sjedi se u odlično profiliranim sjedalima sa iznimnom bočnom potporom.

Volan je kao i u ostalim BMW-ima odličan sa nevjerojatno preciznim odazivom. Ručica šeststupanjskog manualnog mjenjača je kratkih hodova, sa zamjerkom trešnje u nižim stupnjevima prijenosa što nije baš uobičajeno za BMW. Kod nove Jedinice u vožnji prednjači stabilnost i obzirom na relativno malu snagu motora vrlo dobra vuča i ubrzanje. Zahvaljujući obrtnom momentu od 235 Nm već pri 1.500 obrtaja u minuti ovaj automobil starta iznenađujuće dobro, što osobito pogoduje gradskoj vožnji.

Uz sve to serija 1 dolazi u četiri različita režima vožnje koja možete mijenjati pomoću okruglog gumba, a to su normal, eco, sport i sport +. Posljednji isključuje elektronsku kontrolu stabilnosti vozila i prepuštamo ga samo “hrabrima”. Što se tiče potrošnje, ovaj automobil se odlikuje niskom potrošnjom u svim stupnjevima vožnje koje nudi. Čak i kada okrugli magični gumb okrenete na sport i prepustite se čarima sportske vožnje, što se sa ovim najmanjim predstavnikom velikog BMW-a itekako može, nećete potrošiti više od 7.6 l na pređenih 100 km. Perfomanse novog diesel motora i njegova potrošnja daju mogućnost novoj Jedinici da uz veliku štedljivost ponudi i sve ono što BMW kupci već dugi niz godina s pravom i očekuju od ovog proizvođača.


  
Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.