ARHIVA>>>

 

8 koraka do pametnog vrta

vrt1

Ako ste novi u svijetu vrtova i vrtlarenja donosimo osam kratkih uputa s kojima se možete upustiti u ovu fantastičnu zelenu avanturu.

1. Počnite s malim
Najsigurniji način da počnete s vrtlarenjem, a da vas vrt ne frustrira kada se otme kontroli je da ne uzimate na sebe više nego što možete odraditi. Počnite umjereno, s malim vrtom. Pojam mali vrt je relativan, naravno, ali recimo da je 100 metara kvadratnih odlična površina za početak. Zasaditi ćete i više nego što vam se možda čini, a male vrtove je lakše održavati, okopavati, zalijevati i imati pod kontrolom.

2. Napravite kompost
Za kompost je najbolje odrediti jedan kut svog posjeda te u njega smjestiti hrpicu bilo u kontejner ili na zemlju. Važno je da imate i stvarate vlastiti kompost i da ga koristite. Poslužiti će kao dohrana biljkama, travnjacima.. A ako iz bilo kojeg razloga ne možete raditi vlastiti, kupite kompost u vrećama i imajte zalihu tijekom cijele godine.

3. Održavajte tlo zdravim
Uporaba komposta ide ruku pod ruku s održavanjem zdravlja vašeg zemljišta, ali ima još stvari koje trebate uzeti u obzir. Pokušajte izbjegavati hodanje po tlu za sađenje jer kompaktnost otežava rast korijenja. Napravite male stazice po kojima ćete se kretati i s kojih će vam sve bilje biti dostupno. Izbjegavajte i rad po mokroj zemlji. Inače kada se osuši možete naići na grudice, a za uspijevanje biljaka je potrebna rahla zemlja.

4. Pokrov
Napravite pokrov od prešane trave, takav pokrov zadržava vlagu u zemlji i olakšava vrtlarenje. Pokrov stabilizira temperaturu zemlje i ublažuje klimatske promjene. Zato si olakšajte posao i na sve sadnice navucite pokrov.

5. Ispravno zalijevanje
Nemojte zalijevati učestalo u kratkim periodima. Ukoliko ćete to činiti korijenje vaših biljki će doći preblizu površini umjesto da se duboko zakopa u zemlju i da svakim zalijevanjem ide sve dublje. Preporuka za zalijevanje je rano ujutro kako bi se sadnice stigle osušiti tijekom dana. Ovo će spriječiti stvaranje gljivica na površini zemlje oko biljaka.

6. Okrenite se izvornom
Sadite biljke porijeklom iz vašeg podneblja jer ćete tako imati više šanse za uspješan vrt i rast sadnica. S takvim biljem ćete imati manje problema, zahtijevat će manje pesticida jer je naviklo na okoliš, biti će manje bolesno. Kada steknete samopuzdanje i iskustvo na domaćim kulturama, lakše ćete se upustiti u sadnju egzotičnog bilja.

7. Smanjite održavanje
Svi do sada navedeni prijedlozi od malog vrta do izvornih sadnica imaju za svrhu jednu stvar, a to je što više smanjiti održavanje vrta. Uz to evo još dva načina pomoću kojih ćete to postići: smanjite hranjive preparate i podrezujte što manje. Dohrana i podšišavanje biljaka potiče stvaranje mekanih sadnica koje nametnici najviše vole. Osim toga tko kaže da biljke trebaju rasti brže nego je to određeno prirodnim putem.

8. Posjećujte vrt
Ako provedete samo deset minuta dnevno šećući po vašem travnjaku recimo rano ujutro sa šalicom kave u ruci ili odmah iza posla, stvoriti ćete vrijednu vezu sa svime što u njemu raste. Usput ćete počupati par korova, zaliti potrebitu biljku, pratiti kretanje sadnica u na vašem posjedu. Svakodnevno se baveći malim stvarima nećete se dovesti u situaciju da imate posla preko glave, zapravo imat ćete puno slobodnog vremena vikendom za druge aktivnosti u prirodi.


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.