Parketi - postavljanje, održavanje i ugođaj

Parketi

Samostalno postavljanje parketa

Postavljanje parketa za prosječnog parketara (majstora za polaganje parketa) ne predstavlja nikakav problem. Gotovi parket, koji se uglavnom lijepi ili postavlja kao plutajući pod, posebice je jednostavno polagati.
Polaganje parketnih elemenata bez korištenja ljepila s takozvanim ‘’klik sustavom’’ je jednostavno te se s ovim načinom smije poigrati i amater. Prednost ovakvog načina postavljanja parketa ogleda se prije svega u činjenici da je parket kasnije jednostavno ukloniti s podloge te ga je jednako jednostavno postaviti na neko drugo mjesto. U velikim trgovačkim kućama građevinskih materijala ili specijaliziranim građevinskim dućanima moguće je pronaći veliki izbor podnih parketnih obloga, odgovarajući alat za postavljanje kao i potražiti stručni savjet.
Za bolji uspjeh pri postavljanju i održavanju pridržavajte se slijedećih naputaka:
- Paketi ne smiju biti složeni direktno na cementni pod i izloženi suncu
- Vlaga parketa u paketu se kreće između 7-10%
- Prije i nakon postavljanja poda relativna vlaga prostora mora biti između 50-60 % (u zimskom periodu zrak treba navlažiti zbog rada centralnog grijanja, a u ljetnom periodu osušiti sa odvlaživačem ili klima uređajem)
- Svi ličilački radovi moraju biti gotovi, i zidovi potpuno suhi.
- Ne otvarajte parkete dok niste potpuno spremni započeti polaganje. Otvarajte i polažite paket po paket.
- Postavljati na suhu podlogu max. vlage 2% , i koristiti odgovarajuće lijepilo.
- Postavljen i nebrušen parket tj. pod ostaviti 5-10 dana da se malo “smiri” i prilagodi prostoru, a tek tada pristupiti završnoj obradi : brušenju, gletanju i lakiranju.
- Pod održavati suhom ili navlaženom krpom, i za to predviđenim kemijskim sredstvima.
- Paziti na mehanička oštećenja (nogice stola i stolica, kamenčići)
Za masivne podove, tj. “seljački pod”:
Ugradnja na BETONSKU PODLOGU dozvoljene vlage betona max. 2% (obavezno utvrditi vlažnost estriha mjerenjem instrumentom), koristiti bezvodna dvokomponentna ljepila ili još bolje poliuretanska elastična. Bilo bi dobro impregnirati podlogu sa poliuretanskim premazima da se podloga očvrsne i dodatno zaštiti od zaostale vlage. Zbog dimenzija potrebno je koristiti montažne gurtne tj. stegače koji imaju funkciju da zadrže lamelice sljubljene dok ne stegne ljepilo, jer u betonsku podlogu nije moguće zakucati čavliće.

SUHA UGRADNJA, tj. ugradnja na pripremljeni suhi estrih preko kojeg su položene ploče (podne parootporne iverice sa utorom i perom ili iste OSB ploče minimalne debljine 18mm) montirane sukladno uputama proizvođača korištenih materijala. Takav način omogućava ugradnju u kratkom roku. Podovi se učvršćuju zabijanjem čavlića u pero pod kutom od 45°, a može se vršiti i montaža u kombinaciji sa lijepljenjem dvokomponentnim ljepilom što je bolja varijanta (čavlić privuče i drži lamelice dok lijepilo ne stegne).Čišćenje i održavanje parketnih podova


Parketni podovi imaju dugi vijek trajanja i uz redovito i ispravno čišćenje i održavanje i nakon dugog vremena izgledat će vrlo lijepo. U redoviti i svakodnevni način održavanja parketnih podova spada usisivač i obična metla. Otprilike svaka 4 tjedna parket je dobro prebrisati malo navlaženom krpom - u vodu za čišćenje parketa dodaje se nekoliko kapi posebnog sredstva za čišćenje i održavanje parketa. Samo pripazite da krpa kojom čistite parket ne bude previše vlažna odnosno da ne bude puna vode te ni u kojem slučaju nemojte koristiti agresivna sredstva za čišćenje. Veće nečistoće na parketu, npr. od prljavštine s cipela jednostavno je ukloniti s nešto tople vode pomiješane sa sredstvom za čišćenje na bazi octa.

Površinu parketnih podova možete dodatno čistiti i njegovati. Parketni pod sa zaštitnom prevlakom potrebno je jedanput ili dva puta na godinu temeljito čistiti specijalnim sredstvom za čišćenje, a parketni pod prevučen voskom potrebno je jedanput na godinu prevući novim slojem voska. Što se tiče uljnog zaštitnog sloja možemo iskoristiti slijedeće savjete: parketni podovi koji su prevučeni uljnim zaštitnim slojem svaki put će zasigurno iznova zablistati sjajem kad na njih ponovno nanesemo zaštitno ulje. Parket koji nakon nekog vremena izgubi sjaj i na njemu se pojave određena oštećenja ili ogrebotine moguće je renovirati. Parket se u tom slučaju brusi, a površina mu se ponovno obrađuje (obrađuje se nanošenjem slojem ulja ili nanošenjem zaštitne prevlake).

Napomena!

Brušenje parketa iziskuje nešto više znanja i iskustva i mogu ga obavljati samo iskusniji parketari ili vrlo stručne osobe.


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.