TAPETE

Tapete

Tapetama se može značajno poboljšati optika prostora. Struktura, boja, motiv ili uzorci, veličina uzoraka kao i smjer pruga daju značajne optičke efekte, koji prostoru daju ugodu ambijenta, ali ga mogu i nagrditi ukoliko nema brižljivog planiranja i odabira. S aspekta zdravlja je relevantno sadrže li tapete lakoisparljive ili srednjeisparljive materijale, koji mogu opteretiti zrak u prostoriji. Tapete zauzimaju dosta kvadratnih metara u našem stanu, dakle radi se o značajnoj površini, koja određuje klimu stanovanja.
U principu vrijedi pravilo da se određene osobine (pranje) postižu posebnim materijalima, prije svega plastikom. Kada je u pitanju sposobnost pranja treba dobro razmisliti, je li vam ta osobina neophodna.

Oblikovanje prostora pomoću tapeta

Kako se ljudsko oko lako dade zavarati, uz malo sredstava se može mijenjati optički izgled prostora ali i njegovi nedostaci. Tako beživotni, dosadni prostori oživljavaju kontrastima, tamne prostorije bez dovoljno svjetla postaju svjetlije i životnije pomoću veselih, laganih tapeta. Niska prostorija može se „produžiti“ uporabom okomito prugastih tapeta. Visoka prostorija može djelovati nižom ukoliko zalijepite tapete s izrazito horizontalnim uzorkom ili ukoliko između stropa i tapete ostane ukrasna bordura. Mala prostorija postaje većom uporabom svijetlih tapeta, sa sitnim uzorkom. Nasuprot tomu velike prostorije postaju vizualno manje uporabom tapeta snažnih boja i velikih uzoraka.

Papirne tapete
Papirne tapete imaju najveći udio u prodaji. Fond-tapete, kod kojih se nanosi velikoplošni osnovni ton boje, postojan na svjetlost, uglavnom imaju neki uzorak a mogu biti izgravirane. Cijena i kvaliteta jako variraju upravo kod ovih tapeta. Ljepljenje se vrši normalnim ljepilom.

Vinil tapete
Vinil-tapete-često označene i kao dekor-relief ili strukturirane tapete predstavljaju tapete s visokim udjelom PVC-a. To utječe negativno ne samo na okoliš, već i na klimu stanovanja.
Sposobnost vaših zidova da regulira vlažnost gubi se uporabom plastičnih zidnih obloga. Ta vlažnost se može povećati, te u najgorem slučaju izazvati probleme s plijesni i gljivicama (ne samo na tapeti i u kutovima sobe). Pjenasta površina tapete je velika i lako može otpuštati sadržane štetne supstance u velikoj količini.

Tapete od grubih vlakana
Tapete od grubih vlakana sastoje se od dva sloja papira i dodataka drvenih vlakana. Prema obliku i veličini drvenih vlakana razlikuju se fini, srednji, grubi specijalni granulati. Tapete od grubih vlakana premazuju se disperzivnim i kasein bojama i ljepe se specijalnim ljepilima. Mogu se premazivati više puta te imaju za razliku od modela s uzorkom duži vijek trajanja. Zato su tapete od grubih vlakana –ovisno o uporabljenoj boji- ekološki prihvatljiva i cjenovno povoljnija varijanta. Tehnikama brisanja boja može dobiti alternativnu optiku.

Tekstilne tapete
Kod tekstilnih tapeta se na papirnu podlogu nanose tekstilni materijali kao pamuk, svila, juta, lan ili vlakna plastične mase te viskoza. Ponekad su s uzorkom. Tekstilne tapete od prirodnih vlakana imaju zbog velikih otvorenih pora dobru sposobnost preuzimanja vlage te su tako u stanju znatno utjecati na klimu u prostoriji. Građevno-biološki su zato prihvatljive (vlakna plastičnih masa imaju nižu sposobnost preuzimanja vlage).
U svakom slučaju materijali koji se koriste za tekstilne tapete, čak i ukoliko je osnovni materijal od prirodnih vlakana, nisu bezuvjetno bez štetnih tvari. Bezbrojne kemijske i fizikalne obrade, koje su moguće kod tekstila, možete naći u poglavlju oplemenjivanje tekstila. Osim toga moguće su obrade s hidrofobirajućim sredstvima i sredstvima otpornim na plamen kao i fungicidima.
Osim toga tekstilne tapete se postavljaju zbog svoje težine isključivo disperzivnim ljepilima, što kratkoročno znači veće opterećenje zraka štetnim supstancama nego je to slučaj kod normalnih ljepila za tapete. Te tapete se također teško skidaju.

Tapete od flisa (runa)
Relativno su nove na tržištu. Tapete od flisa (runa) postavljaju se direktno na zid premazan ljepilom i tamo se i režu. Kod kasnijeg renoviranja se lako skidaju bez tragova. Izraženi efekti mramora ili svjetlucavi pastelni dizajn stoje vam također na raspolaganju, primjerice slikarske tehnike, tisak i pjena na flisu. Bordure ili ukrasne trake na podnožju obogaćuju ove teške tapete.
Odlučujuća prednost je tehnika obrade. Umjesto premazivanja zida ljepilom (uz pomoć role) može se ljepilom premazati cijela tapeta (kao kod uobičajenih vrsta tapeta), pri tome nije potrebno vrijeme namakanja. Osnovni materijali su tekstilna i celulozna vlakna, uz to najrazličitiji pigmenti, boje za tisak pa čak i pjene. Ove tapete su izdržljive posebno u pogledu postojanosti boja i trajnosti tiska.
Ukoliko se odlučite za tapete od flisa vodite računa o mirisu novoga i ne vjerujte da će baš nestati za nekoliko dana. Svakako se osigurajte da tapete ne sadrže PVC.


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.