ODABIR BOJA U STANU

Boje u stanu

Vaš dom poznajete bolje nego itko drugi. Vjerovatno imate sobe koje biste željeli da su veće, ili druga mjesta gdje biste voljeli provoditi više vremena samo da su malo intimnija i udobnija. Rješenje može biti jednostavno kao što je nova shema boja. Bijeli plafoni i zidovi mogu biti “siguran” odabir, mada neobična boja jedne pločice u podu ili drugi zanimljivi, ali neobični color detalji u vašem namještaju mogu učiniti vaš dom izvorom inspiracije.
Koristeći nijanse takvih boja, svijetlih ili tamnih, naglasit ćete jedinstven izgled za kojim mnogi profesionalni dizajneri teže. Boje daju sobama “atmosferu”, one stimuliraju osjećaje.


Hladne boje
(koje sadrže plavu kao osnovnu boju) čine sobu većom i daju osjećaj spokoja. Takve boje mogu biti učinkovite ukoliko želite zapadno orijentiranu sobu učiniti manje toplom za vrijeme sunčanog poslijepodneva.
 
Tople boje (koje sadrže crvenu ili žutu kao osnovnu boju), su stimulirajuće i veliku sobu učinit će toplijom i udobnijom. Neke kombinacije boja stvaraju optičku varku. Na primjer, ukoliko stavite bijelu pored bilo koje druge boje, primijetit ćete da ta druga boja čini bijelu svjetlijom – a da bijela tu drugu boju čini tamnijom nego što jest. Ovo se može vidjeti na dnevnom svjetlu.

PREDSOBLJE
Predsoblje čini uvertiru Vašeg doma, stoga je, bilo malo ili veliko, od izuzetne važnosti. Jedan od trikova pri uređenju tog prostora dobrodošlice je postavljanje crvenog tepiha tj. staze, koji će donijeti osjećaje topline i udobnosti, naročito u hladno zimsko doba.
Budući da je crvena najenergičnija boja, pri dizajniranju interijera koristi se samo u detaljima, a želite li neutralizirati njenu vatrenu energiju, u tome će Vam pomoći siva, srebrna, plava ili bijela.

DNEVNI BORAVAK
Prilikom oblikovanja dnevnog boravka važno je obratiti pažnju na aktivnosti koje će se u njemu obavljati. Ako se radi o prostoru čija će namjena uglavnom biti za odmaranje, tome treba prilagoditi i shemu boja. Opuštajuću atmosferu kreirati će blage pastelne nijanse, kao i shema neutralnih boja.

KUHINJA
Kuhinja je sama po sebi topla prostorija, stoga se za nju preporučuje upotreba hladnih boja. Plava i zelena ‘ohladiti’ će zrak ugrijan pripremanjem jela, dok će ljubičasta dati notu kreativnosti. Želite li povećati apetit, narančasta je prava boja za vas.

KUPAONICA
Za postizanje najboljeg ugođaja, kupaonicu dekorirajte zelenom i akvamarin (zelenkasto plavo) ako se radi o prostoru veće kvadrature, odnosno nježnim pastelnim nijansama svijetlozelene boje ako je kupaonica manja.

SPAVAĆA SOBA
Spavaće sobe predstavljaju oazu opuštanja u kojoj zaboravljamo na sve brige akumulirane tokom dana. Topli smeđi tonovi drveta te ‘Latin Rose’ (‘isprana’ nijansa svijetlo-crvene boje) učiniti će ovaj prostor udobnim i romantičnim.
Nasuprot kreveta smjestite sliku ili fotografiju smirujućih motiva, npr. morski ili šumski pejzaž, a na noćnom ormariću mirisnu svijeću ili pot pourrie sa aromom lavande, naranče, kamilice ili cimeta.

DJEČJA SOBA
Boje u dječjim sobama moraju biti vesele i djelovati stimulativno na razvoj djeteta. Primarne boje (snažna plava, žuta, crvena) uz dodatak zelene, te šarenih uzoraka na zidovima (junaci iz crtića, mjesec i zvijezde, itd.) su idealna podloga za razigrane dječje aktivnosti.


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.