Koje meso je zdravije?

meso

Meso je namirnica koju uveliko upotrebljavamo u raznim jelima i specijalitetima. Pitanje je da li su sve vrste mesa jednako zdrave ili je neko meso zdravije. 

 

European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) je organizacija koja je provela istraživanje o tome koje je meso zdravije, te je otkrila da su osobe koje tjedno konzumiraju cca 300 grama crvenog mesa podložnije kancerogenim oboljenjima od ostalih. POred ove činjenice, studija je donijela nekoliko spoznaja o tome koje vrste mesa su zdrave.

 

Bijelo meso je znatno zdravije od crvenog, stoga piletina može biti odlična alternativa za crveno meso jer bez kožice ne sadrži mnogo masnoće, a ujedno je i izvor vitamina. U odnosu na drugo meso, mnogo je jeftinija.

 

Puretina bi trebala biti češći dio jelovnika ukoliko želite organizam opskrbiti dovoljnim količinama proteina, dok je količina masti minimalna.

Riba se smatra najzdravijim mesom te je neophodan dio svake zdrave prehrane jer sadrži masti omega-3 koje su smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Mnoga istraživanja su pokazale da redovna konzumacija ribe smanjuje vjerojatnost obolijevanja od raka.


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.