Ljekovitost cimeta

cimet1

Imate problema sa probavnim sustavom, muči vas nadutost ili dijareja ili želite li ublažiti bol... Rješenje za vas je cimet. Pomaže kod probavnih smetnji (zbog sadržaja tiamina), slabe probave, revitalizira živce i krv.

Istraživanja američkih znanstvenika otkrila su da konzumacija samo pola žličice cimeta dnevno znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara budući da aktivni sastojci kompleksa oligomera katehina i epikatehina cimeta aktiviraju inzulin i djeluju zajednički s inzulinom. Eksperimentalno je dokazano da snižava razinu masti i lošeg kolesterola. Cimet ima i fungicidno djelovanje, uništava gljivice i spriječava njihov rast.
U cimetu ima salicilata koji snižavaju temperaturu i imaju analgetsko i protuupalno djelovanje. Istraživanja provedena o utjecajima na krvne pločice (koje uzrokuju grušanje krvi i sprječavaju krvarenje kod fizičkih ozljeda) pokazala su da sastojak cimeta sprječava preveliko grušanje krvi, koje može imati štetno djelovanje.

Prekrasan miris cimeta potiče rad mozga, žvakanje žvakaće gume od cimeta osobito poboljšava pažnju, memoriju prepoznavanja, radnu memoriju i vizualni doživljaj.

Cimet je nekada u prošlosti bio vrijednijim čak od suhog zlata, zato što su ga smatrali čudotvornim lijekom. Danas se može koristiti na različite načine, možete ga staviti u jogurt, pomiješati sa žitaricama pa čak i začiniti kavu. Upotrebljava se u štrudlama, a ima ga i u čokoladi i likerima. Idealno paše sa kuhanim vinom, pa čak i sa pečenom piletinom ili janjetinom!


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.