Ishrana u prevenciji migrene

glavobolja

Uzrok migrene još uvijek nije sasvim poznat, ali smatra se da je uzrok slaba cirkulacija krvi i promjena u širini krvnih žila glave i mozga. Kod žena se javlja dva do tri puta češće nego kod muškaraca, a obično neposredno prije i u ...

... prvim danima menstruacije. Zbog toga se smatra da je djelovanje hormona, uz psihičku napetost, jedan od najvažnijih uzroka bolesti.

Napadaje migrene najčešće uzrokuje stres, ali i neredovita i nepravilna ishrana, kao npr. dijete za mršavljenje. Nastanku migrene pogoduju i pojedine namirnice kao što su čokolada, kava, alkoholna pića, jaja i crveno meso. Osim toga, uzrok su joj često promjenjivi vremenski uvjeti, hormoni i način života.

Da bi se smanjila sklonost napadajima migrene, osim što se treba odreći pušenja i konzumiranja alkohola, treba spriječiti i prekomjerni psihički i fizički napor te dovoljno spavati. Važno je odrediti pravilan način ishrane, a najvažnije je uzimati jela bez mnogo soli i jakih začina. Trebalo bi uzimati što više ribe i svježeg povrća, voća i mliječnih proizvoda.


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.