Bore

bore

Neke bore nam govore da smo imali težak život, neke da smo proveli previše vremena na suncu, neke otkrivaju da starimo, a neke da smo nasljedili crte lica od bake ili djeda. Genetika je presudna, ali za lijepo, glatko i zategnuto lice u četrdesetim najviše je zaslužna pravilna ishrana, redovita njega kože, ali i izbjegavanje štetnih navika kao što su pušenje, alkohol i pretjerano izlaganje suncu, upozoravaju dermatolozi.

Stručnjaci tvrde da i položaj tijela pri spavanju značajno utiče na stvaranje bora na licu. Spavanje u pojedinim položajima tijela smatra se neprijateljem mladolikog izgleda. Ovo se posebno odnosi na period zrele ženske dobi jer što je koža starija, sve je teže „ispeglati“ bilo kakva ulegnuća nastala od spavanja.


Naučnici danas ističu da postoji 1.500 gena koji određuju u kojoj dobi će se na licu pojavljivati prvi znakovi starenja – bore. Koža stari na osam različitih načina, a svaki od njih kontrolira jedna grupa gena. Duboko unutar kože nalaze se geni koji proizvode proteine, a oni se mogu naći na njenoj površini. S godinama, proteini mladosti se smanjuju. Važan faktor pojave bora je kolagen, protein koji koži daje strukturu. Količina kolagena se sa godinama smanjuje, zbog čega koža gubi elastičnost i čvrstoću, i zato pri odabiru preparata za njegu lica birajte one koji sadrže ovaj protein. Bore će ublažiti i hijaluronska kiselina ili vitamin C koji veže kolagen, a u procesu protiv starenja nemojte zaboraviti voće i povrće bogato vitaminima koje će zaštititi vašu kožu lica i cijelog tijela.


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.