Zeleni čaj smanjuje rizik od moždane kapi

zeleni caj

Redovito pijenje čaja znatno smanjuje rizik od moždane kapi, utvrdili su australski stručnjaci sa Tehnološkog univerziteta u Perthu. Oni su do ovog zaključka došli proučivši navike 838 muškaraca i žena sa juga Kine.


Još nije jasno kako točno čaj umanjuje rizik od kapi, ali neka ranija istraživanja su pokazala da konzumiranje ovog napitka može sniziti visoki tlak i umanjiti faktore rizika za moždanu kap.
Ispostavilo se da naročito dobro djelovanje kod prevencija kapi ima zeleni čaj. Pri svakodnevnom konzumiranju dvije šalice zelenog čaja, rizik od kapi se smanjuje za čak 50%.


Australski tim je u svom istraživanju imao u vidu i sve druge faktore koji mogu biti od uticaja na nastanak kapi - spol, indeks tjelesne mase, nivo fizičke aktikvnosti, pušenje ili konzumiranje alkohola, eventualno povišen krvni tlak, kolesterol ili dijabetes, kao i navike u ishrani.

 


 



Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.