Botoxom protiv znojenja

Botox mala

Topli dani i visoke dnevne temperature, a one su često povezane sa sparinom i obilnim znojenjem. Znojenje ne samo da regulira tjelesnu temperaturu, nego pomaže tijelu da se riješi otrova. Prema nekim procjenama na tijelu ima 2,4 milijuna žlijezda znojnica. Rasprostranjene su po cijeloj koži. Najgušće su na tabanima, a najmanje ih je na koži bedara. Aktivnost žlijezda znojnica pod kontrolom je vegetativnog živčanog sustava, i to njegovog simpatičkog dijela. Prekomjerno znojenje može biti uzrokovano tjelesnim naporom, osjećajima, okusom hrane, dok prema rasprostranjenosti može zahvatiti cijelo tijelo i pazušne jame, tabane i dlanove. Znojenje cijelog tijela može biti i simptom neke bolesti, na primjer tuberkuloze, šećerne bolesti, hipertireoze, ali može pratiti i neka fiiziološka stanja kao što su trudnoća, debljina i klimakterij.

Odrasli često imaju problema s prekomjernim znojenjem pazuha, dok im se ostali dijelovi tijela ne znoje. Ova vrsta hiperhidroze ovisi o toplinskim, ali i o emocionalnim podražajima. Nerjetko je takvo znojenje praćeno neugodnim mirisom, koji može biti posljedica poremećaja rada mirisnih žlijezda, ali i nedostatka higijene.Djelovanjem bakterija s kože na sastojke znoja nastaju tvari neugodna mirisa. Prekomjerno znojenje tabana i dlanova može biti izazvano toplinom i emocionalnim poremećajima.

 

Dezodoransi i za najosjetljiviju kožu 

Na prekomjerno znojenje djeluje se preventivno i terapijski. Odjeća mora biti prozračna i pamučna kako bi koža mogla disati, a znoj s tijela treba uklanjati čestim kupanjem i tuširanjem. Neugodan tjelesni miris spriječit ćemo upotrebom dezodoransa.

Izbor oblika, mirisa i vrsta dezodoransa sve je veći. I oni s najosljetljivijom kožom mogu naći pravu zaštitu. Mogu se naći u obliku raspršivaća, sticka, kuglice, kreme ili gela. Dezodoransi su preparati na alkoholnoj ili vodenoj osnovi, koji djeluju protiv bakterija i tako sprječavaju neugodne mirise. Antiperspiransi su preparati koji smanjuju znojenje tako da određenim tvarima-primjerice aluminijevim kloridom smanjuju pore kroz koje izlazi znoj. Njihova je prednost što djeluju produženo.

Dermatolozi ne preporučuju svakodnevnu upotrebu antiperspiransa jer aluminijske soli djeluju na prirođeni mehanizam znojenja, tako da ometaju lučenje žlijezda znojnica. Druga im je mana što izazivaju alergijske reakcije. Zato se preporučuje da se koriste samo iznimno, kada se zna da ćemo biti izloženi pojačanom znojenju (bolest, menstruacija).

Dezodoransi i antiperspiransi uvijek se nanose na čistu i suhu kožu. Kod težih slučajeva primjenjuju se čajevi i tablete na bazi kadulje, antiholinergici i sedativi ako je riječ o prekomjernom znojenju uzrokovanom emocionalnim problemima. Nekima pomogne iontoforeza, vodena kupka kroz koju se pušta istosmjerna struja niske jačine, no to je tretman koji se jednom do dva puta tjedno mora raditi doživotno. Ako ni to ne pomogne, preostale su kirurške metode-simpatektomija, odnosno presjecanje vlakana autonomnog živčanog sustava (simpatikusa) ili vađenje znojnih žlijezda smještenih pod pazuhom.

 

Ljekovita moć otrova 

Najbolji rezultati u liječenju prekomjernog znojenja postižu se injiciranjem Botoxa.

Dva tjedna nakon injiciranja lijeka u pazuh ili dlanove količina izlučenog znoja smanjuje za 85%.

Injekcije se sastoje od niske doze botulina tipa A, jednog od najsnažnijeg otrova koji uopće postoji u prirodi. Još krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća znanstvenici su otkrili korisni učinak botulina u liječenju nevoljnih pokreta mišića (spazma) kod pacijenata koji pate od njih. Upravo je to bilo ključno za dosadašnja dostignuća vezana uz ulogu botulina u liječenju hiperhidroze i uklanjanja bora na licu.

Pokazalo se se da je neuroprijenosnik acetilkolin, koji uzrokuje grčenje mišića, isti onaj koji sudjeluje u izlučivanju znoja. Botulin djeluje tako da blokira djelovanje acetilkolina na znojne žlijezde. Injekcije Botoxa daju se ambulantno u pazuhe i dlanove, a pacijent je sposoban odmah vratiti se svakodnevnim dužnostima. Botulin toksin djeluje 6-12 mjeseci a nakon toga postupak se može ponoviti.

 

spec. dermatovenerolog dr. Maja Ceković

Poliklinika Dermangio

Pod zidom 10, Zagreb

Tel. 4814-980, 4814-984

e-mail:dermangio@zg.t-com.hr

www.dermangio.hr


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.