Čips, neprijatelj vašeg zdravlja!

prva cips

Usprkos činjenici o štetnom djelovanju čipsa, čak trećina odrasle populacije u Europi svakodnevno konzumira ovaj proizvod, dok dvije trećine populacije djece nekoliko puta tjedno “uživa” u ovoj grickalici. Potvrđeno je da ako svakog dana u godini pojedete jedan čips srednje veličine, znaći da ste doslovno popili pet litara ulja više u istoj godini. Problem nažalost nije samo u masnoćama, već u količini soli i šećera. Izrazito slan okus čipsa, te osjećaj sitosti koji pružaju masnoće u kombinaciji sa šećerom koji se isto nalazi u ovom magičnom pakovanju, čine trio za kojim naš mozak jednostavno poludi. Konzumiranje čipsa isto tako utiče na nivo inzulina i glukoze, pa smo ubrzo nakon grickanja čipsa (što je najstrašnije), još više gladni.“Kultura” grickanja čipsa za koji večina misli da su obični prženi krumpirići, doprinjela je epidemiji hipertenzije (povišenog srčanog tlaka), pretilosti i nizu srčanih bolesti. Nije problem ako tu i tamo pojedete neko pakiranje čipsa, posebno ako je dobar a ne “anemičan” kakvih zna biti u našim jeftinijim dučanima, ali ako to radite gotovo svaki dan, morali bi se upitati što i zašto to činite svojem zdravlju. Pojedina istraživanja pokazala su da trudnice koje jedu čips i slične grickalice radi utjecaja raznih kemikalija koje se pogađate opet nalaze u ovom proizvodu, izlažu riziku svoju djecu. Negativne pojave mogu se očitovati na nižoj tjelesnoj težini fetusa, manjem obimu glave, ili čak slabijem razvoju mozga. Poznato je da čips sadrži i kancerogena svojstva koja nastaju prženjem na visokim temperaturama. Dakle uživajte, ali kao i u svakom “dobrom” užitku - što rijeđe.


 



Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.