DA LI STE AGRESIVAN VOZAČ?

Agresivac mala

Ako ste pomislili da smo kao članica EU-a te relativno strogim prometnim propisima sve bliže “pristojnoj” vožnji i ponašanju na cesti i gradskim ulicama, jako se varate. Sve je više agresivnih i bijesnih vozača, što pokazuju istraživanja diljem svijeta a nekontrolirani bijes prema “drugom vozaču” povećao se dvostruko od 2012. godine. Određeni ljudi za volanom se pretvaraju u čudovišta, viču, spremni su na svađu, tuču a ne biste vjerovali i gore stvari od toga. Agresivno ponašanje, osim alkohola i prekomjerne brzine koje su povezane sa ovim problemom ključni je faktor u svakoj trećoj prometnoj nesreći i trebamo više posvetiti pažnju na ovaj rastući problem.
Što je agresivna vožnja?
Agresivna vožnja podrazumjeva namjerno ponašanje koje ugrožava sigurnost, ljude i imovinu, npr. nervozna i brza vožnja, prolazak kroz žuto-crveno svijetlo, naguravanje na automobil ispred, cik cak vožnju iz trake u traku u gužvama, presijecanje puta drugim vozilima, namjeran izlazak iz parking mjesta iako vidimo da dolazi vozilo koje ima pravo prvenstva prolaza itd.
Što utiče na agresivno ponašanje vozača?
Postoji veliki broj različitih faktora koji utiču na loše raspoloženje, ali prema pokazateljima svakako je najveći velika gužva u prometu. U proteklih dvadesetak godina broj automobila u gradovima se višestruko povećao, prometnice su postale preuske i neprohodne, a prometne gužve sve nesnosnije i veće. U gradovima poput Zagreba možemo reći da imamo doneke sreću u nesreći jer je relativno mali grad i obzirom koliko ulažemo u prometnu infrastrukturu još i dobro prolazimo. Gužve u velikim gradovima naspram naših su neusporedive i traju doslovno satima a možemo reći i danima pa je bolje da još nismo upoznali ono što se zove prava gužva. No, to nikako ne znači da nemamo sličan problem sa agresivnim vozačima za vrijeme gužvi. Agresivni vozači prilikom svojih ispada pokazuju “teritorijalno” ponašanje - smatraju svoje vozilo dijelom osobnog prostora u kojem je sve dozvoljeno i spremni su braniti ga do posljednje kapi krvi. Poseban problem su oni koji imaju određeni kompleks i ispoljavaju ga kada sjednu za volan svojeg nabrijanog ljubimca. Ukoliko je kompleks povezan sa visinom vozača pa on kupi poveći terenac s kojim se vozi par kilometara do posla, to nije problem. Ali, ako netko misli da je za volanom jakog automobila na bilo koji način “jači” od ostalih, e tu već imamo veliki problem, koji se nažalost rješava ili sankcijom ili posjetom psihijatru.
4 načina da saznate da li ste agresivni vozač
Da li vam ova ponašanja zvuče poznato?
Dajete prejaki gas čim se upali žuto svjetlo.
Kada se netko pokuša “ubaciti” u vašu traku, nećete to dozvoliti.
Legnete na trubu čim netko ne krene istu sekundu na semaforu.
Živcira vas vozilo koje se po vašoj procjeni vozi presporo, pa se vozite milimetar iza njega ili mu agresivnim obilaženjem i skraćenjem prostora pokazujete koliko nije normalan. Kako to spriječiti? Agresivna vožnja ne samo da vas i druge stavlja u rizične situacije, ona može biti prilično skupa. Većina osiguranja neće pokriti troškove nemarne vožnje. Probajte se opustiti za volanom i primijeniti slijedeće savjete: Krenite na vrijeme jer kašnjenje znači dodatnu nervozu. Izbjegavajte vožnju pod stresom ili kad ste jako ljuti. Sjednite za volan kad malo “uzmete zraka” i ohladite se. Koristite prometne izvještaje  ili aplikacije koje će vas pripremiti na stanje u prometu za vrijeme gužvi i probajte dugo čekanje pretvoriti u kraće čekanje. Ako vas to umiruje, slušajte muziku ili radio i prisilite se da budete razumljiviji prema drugim vozačima, čak i kad su zaslužili da im nešto doviknete kroz prozor. Zapamtite, crvena svjetla i prometne gužve izvan su kontrole vozača i bijes upućen prema njima nema nikavog smisla. Opustite se i prisjetite da možda srljate u nezgodu radi desetak minuta, -ne isplati se. Nađite načina da se smirite pa makar to značilo stati na parkingu onoliko dugo koliko vam treba da opet “normalni” sjednete za upravljač svojeg vozila.


  
Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.