Tretmani za uklanjanje bora

Bore mala

Bore se mogu ukloniti i bez operacijskih zahvata pomoću lasera, Botoxa ili punjača za bore te kemijskog pilinga.

 

 

LASER
Laser se vrlo često koristi za smanjenje bora lica. Tim se postupkom precizno odstrani sloj kože do željene dubine. Nakon ovog tretmana potreban je oporavak od nekoliko dana
do dva tjedna. Laserski resurfacing je ablativna metoda koja se koristi u cilju poboljšanja izgleda aktinički oštećene kože. Nakon frakcijskog lasera oporavak je brži tj. samo 2-5 dana.
U novije vrijeme sve se više koriste u svrhu pomlađivanja neinvazivni laseri kojima se postiže stimulacija fibroblasta (stanice koje stvaraju kolagen) i remodeliranje kolagena. Krajnji rezultat bit će glađa koža, manje bora, poboljšanje napetosti tonusa. Nakon ovih tretmana nije potreban oporavak te se mogu provoditi u pauzama za vrijeme posla. Preporuča se 3 do 6 tretmana tijekom dva do četiri tjedna. Bore će nestajati tijekom 6 do 12 mjeseci nakon početnog tretmana kako se odvija proces prirodnog pomlađivanja.
Punjači za bore
Injekcije za popunjavanje bora postale su vjeran saveznik estetske medicine. Koriste se različiti proizvodi koji uspješno popunjavaju duboke bore i brišu sasvim sitne bore. Trajnost učinka ovisi o vrsti proizvoda koji se koristi tj. da li je preparat resorptivan ili neresorptivan. Posljednjih godina od resorptivnih preparata najviše se koristi hijaluronska kiselina. Ona je prirodni sastojak kože potreban za njezinu vlažnost i elastičnost. Učinak hijaluronske kiseline je 6 do 12 mjeseci ovisno o organizmu i proizvodu koji se koristi.
Među preparatima sa dugotrajnim učinkom najpoznatiji i kod nas registriran je Aquamid. To je poliakrilamidni hidrogen sastavljen od 97,5% molekula vode uokvirenih s lancima polimera.
Botox
Botulinskim otrovom djeluje se na uzrok bora odnosno spriječava se kontrakcija mišića. Injiciranjem te supstance opuštaju se mišićna vlakna i izglađuju bore. Već nekoliko dana nakon zahvata rezultati su očiti na sitnim borama oko očiju te vodoravnim i okomitim borama na čelu. Učinak traje 3 do 6 mjeseci te se tretmani moraju ponavljati 2 do 3 puta godišnje. Početak kao i djelovanje botulinskog toksina ovisi od osobe do osobe. Nuspojave su rijetke i prolazne. Može se javiti podljev krvi na mjestu uboda i privremena slabost susjednih mišića što se očituje spuštanjem očnog kapka i asimetrijom lica koji na sreću brzo prolaze.

 

Dr. Maja Ceković

spec. dermatovenerolog


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.