DEBLJINA JE BOLEST!

pm

Hrvatska spada u vrh najlošije rangranih zemalja EU-a po pretilosti a ono što najviše zabrinjava je da u tome prednjače djeca.

Loše navike prehrane i pretjerana pretilost roditelja nažalost lako se za stolom prenose na djecu a još je gore kada to roditelji ne primjećuju ili su čak na to ponosni te bolest preimenuju u dobar apetit ili zdravlje. U cijelom nizu prehrambenih proizvoda koje bi mogli izdvojiti kao nezdrave za djecu ali i za odrasle najopasniji su šećeri koji se nalaze u gotovo svim proizvodima, poslasticama, Coca-coli i to posebno u onoj bez šećera, odnosno sa umjetnim šećerima.

Nadalje tu su svi jeftini sokovi koji su prepuni šećera, umjetnih boja i okusa. Odmah iza toga na red dolazi nezdrava brza hrana npr. McDonald’s, pomfrit, roštilj, bijeli kruh itd.

Nažalost mnogi roditelji uopće nisu svjesni koliko štete nanose svojim najdražima time što su razne paštete, naresci, Coca-cola, čips, grickalice i čokolada djeci gotovo svakodnevno dostupni. Inače, Hrvatska je peta zemlja u Europi po stopi djece s prevelikom tjelesnom težinom.

Samo 56 posto djece doručkuje tijekom tjedna, 76 posto ih ne jede dovoljno povrća, a 66 posto voća. Sportskom aktivnošću u trajanju od najmanje sat vremena svakog dana u Hrvatskoj kao profilirano "sportskoj" zemlji bavi se samo 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica, pa se čini da većina “sportaša” u Hrvatskoj svoj trening provodi gledajući utakmice pred televizorom sa pivom ili Coca colom u ruci.

Moramo istaknuti, posebno kad su djeca u pitanju da debljina nije sramota, već roditeljska odgovornost. Potrebno je stoga apelirati na roditelje da paze što djeci daju jesti i to posebice do 11-te godine. Jer ako do tada “natuku” 25 kilograma viška, kasnije je najčešće prekasno. Ljubav se očituje u brizi o psihofizičkom zdravlju, a ne u dopuštanju svega što djeca požele, a prehrana djece mora biti pravilna i uravnotežena.

Tijekom odrastanja moramo se pobrinuti da postanu zdrave odrasle osobe. Ako je dijete pretilo, postaje i introvertirano, prijatelji i društvo ga stigmatiziraju, postaje nesretno i usamljeno, a svaki roditelj prije svega želi fizički i psihički zdravo dijete.

U mnogim našim sredinama pretilost u djece podupire se od obitelji i naziva zdravljem ili dobrim apetitom, a odlazak u McDonald's dobrim provodom. Izgovori roditelja u takvim sredinama i obiteljima nažalost idu na štetu samo njihovoj djeci i trebali bi postati svjesni toga da su time odgovorni za niz bolesti kojoj će takve pretile osobe kada odrastu biti izložene.

Kako u Hrvatskoj o ovoj temi iz niza obiteljskih i uglavnom konzervativnih i nazadnih razloga javnost još ne progovara onako kako je to uobičajeno u normalno razvijenim zemljama, djeca su potpuno prepuštena obrazovnom i intelektualnom stupnju razvoja svojih roditelja bez dodatne edukacije samih roditelja ali i same djece u školama te putem javnih medija.

Stoga apeliramo na roditelje da isključivo za dobrobit svoje djece ozbiljno shvate pretilost kao bolest koju mogu spriječiti i svoju djecu učiniti sretnijom u djetinjstvu i zdravijom kada odrastu.

HR Semafor


 Sva prava pridržana © DSH Mreža d.o.o. 2008 — Developing: Paralaksa d.o.o.